Winkelketen Blokker Holding wil verder met één formule: Blokker zelf. Zo denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten.

De ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker zijn in de etalage gezet, liet de onderneming dinsdag weten.

Verder sluit Blokker komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verdergaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht.

Bij elkaar verdwijnen zo’n 1900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding. Die houdstermaatschappij, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Enige optie

Het is een drastisch besluit, maar verdergaan met één keten was eigenlijk het enige dat Blokker nog kon doen, aldus retaildeskundige Paul Moers. “Het gaat nooit lukken om al die probleemketens uit het slop te trekken. Door de andere merken te verkopen vangen ze geld en dat kan gebruikt worden voor investeringen in Blokker.”

Moers wijst erop dat bij vrijwel alle ketens van het Blokker-conglomeraat sprake is van "zwaar achterstallig onderhoud", alleen bij Blokker zelf was een vernieuwingsslag ingezet. Daarbij waren er volgens hem bijna geen onderlinge synergievoordelen tussen merken als Leen Bakker, Xenos en Intertoys.

Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is het met Moers eens. "Dit was de meest kansrijke keuze", verklaart hij. "Het is Blokker niet gelukt om de andere ketens weer levensvatbaar te maken en als je zelf geen antwoord meer hebt dan kun die ketens beter verkopen."

Het bedrijf probeert de overige winkelketens 'intact' te verkopen, met behoud van werkgelegenheid voor circa 13.500 werknemers in binnen- en buitenland. Moers rekent erop dat er sowieso kopers te vinden zullen zijn, maar die zullen er dan wel "gruwelijk veel geld" in moeten stoppen om ze op te kalefateren. "Vooral voor private investeringsmaatschappijen kan het interessant zijn. Die kunnen dan flink in de kosten gaan snijden en zo'n keten vervolgens doorverkopen", schat Moers in.

Onrendabele locaties

De winkels die de deuren sluiten, zijn structureel verlieslatend en staan op voor Blokker onrendabele locaties. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwe huisstijl. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo'n tweehonderd filialen klaar.

De bevoorrading van de Blokker-winkels wordt ondergebracht in één distributiecentrum in Geldermalsen. De activiteiten in het distributiecentrum in Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Eerder bleek al dat warenhuisketen Hudson's Bay daar zijn intrek neemt.

Detailhandelexpert Moers heeft goede hoop dat de nu ingezette focus op Blokker de keten er echt bovenop gaat helpen, omdat filialen van Blokker die afgelopen tijd volgens de nieuwe winkelinrichting zijn omgebouwd inmiddels behoorlijke groeicijfers laten zien.

Banen schrappen noodzakelijk

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo'n 7.000 mensen.

"We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers'', zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag "ingrijpend maar noodzakelijk".

Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken. Wel rekent Blokker voor de komende jaren, door de ingrepen, nog op verliezen. De boeken over 2016 gaan in juni open.

Sociaal plan

De afgelopen twee jaar schrapte Blokker al bijna achthonderd arbeidsplaatsen. Ook door de overige ketens werd de bezem gehaald, waarbij het doek viel voor de stenen winkels van Cook & Co. In België werd onlangs de sluiting van 69 van de 190 Blokker-filialen aangekondigd.

"Het bedrijf toonde afgelopen jaar moed door samen met vakbonden een sociaal plan te maken om alles overeind te houden", zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer. "Nu blijkt dat veel onderdelen niet zijn opgewassen tegen de enorme competitie op de onlinemarkt. Het gaat om het verlies van veel meer arbeidsplaatsen dan wij vooraf hadden voorzien."

"Voor de medewerkers is het echt verschrikkelijk dat alles wat Blokker Holding de afgelopen jaren heeft gedaan om het tij te keren, is mislukt", aldus bestuurder Nico Meijer van FNV Handel. "Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag. En dan volgt vanochtend deze mokerslag. Er is een sociaal plan maar we blijven het traject uiteraard met argusogen volgen."

LEES OOK: Wie wint de strijd om de modale shopper: Action, Blokker… of toch Hema?